Septische putten vervaardigd uit beton 

Een betonnen septische put dient voor het opvangen van afvalwater om het vervolgens gezuiverd in de riolering te laten stromen. In de septische put komt altijd water uit de toiletten terecht en steeds vaker wordt ook de afvoer van douche, bad, spoelbakken, etc naar septische putten omgeleid. Opgelet, naar betonnen septische putten worden enkel de toiletten afgeleid.

Materialen septische putten

Een septische put kan zowel uit kunststof als uit beton worden vervaardigd. Op deze pagina zullen we vooral de betonnen versie in detail bespreken. Het spreekt voor zich dat de algemene informatie, bijvoorbeeld over de werking van een septische put zowel voor de septische put in kunststof als voor die in beton van toepassing is.

Werking septische put

Materialen die in een septische put worden afgeleid, zijn volledig van de lucht afgesloten. Hierdoor ontstaat een rottingsproces waardoor de omvang van de afval met ruim de helft afneemt. Dit risidu wordt dus zwaarder en daalt naar de bodem van de septische put waar het wordt verzameld om periodiek geruimd te worden.

Betonnen septische putten samengevat

Binnen de betonnen septische put gebeurt een biologische verwerking van het afvalwater. Een betonnen septische put mag enkel verbonden zijn met het afvalwater van de toiletten er mag dus geen regenwater of ander afvalwater op de betonnen septische put worden aangesloten.

Een betonnen septische put is steeds voorzien van een in- en uitlaat opening. Op de betonnen septische put is ook steeds een inspectieluik voorzien , via dit betonnen luik kan ook de put worden geledigd. Betonnen septische putten staan in meerder vormen en opvangcapaciteiten.